Επιλογή και Εκπαίδευση

Η επιλογή και η εκπαίδευση ενός Εύζωνα

Ποιοι μπορούν να γίνουν Εύζωνες;

Όλοι οι έφεδροι στρατιώτες Πεζικού που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής.

Υποψήφιοι

Η επιλογή των Ευζώνων γίνεται σε δύο στάδια:

Πρώτο στάδιο

Αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς επισκέπτονται τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πεζικού και γίνεται η πρώτη επιλογή.

Δεύτερο Στάδιο

Όσοι έχουν επιλεγεί, μετά την βασική τους εκπαίδευση στο κέντρο και σε τάγματα εκστρατείας μεταβαίνουν στην Προεδρική Φρουρά όπου γίνεται το δεύτερο στάδιο επιλογής.

Όσοι κοπούν για σωματικά προβλήματα επιστρέφουν στα τάγματα τους όπου συνεχίζουν την θητεία τους. Ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει στον Μεικτό Λόχο Αποδόσεων Τιμών (ΜΛΑΤ). Μετά από ένα μήνα σκληρής εκπαίδευσης θα παραμείνουν οι στρατιώτες που μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή του Εύζωνα.

Εκπαίδευση

Η βασική εκπαίδευση των Ευζώνων διαρκή ένα μήνα και είναι πολύ δύσκολη. Βασίζεται κυρίως στην άσκηση την σωματικής αντοχής των ασκήσεων ακριβείας και στο «χτίσιμο» ατσαλένιας προσωπικότητας κατά την ώρα της υπηρεσίας. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης καθορίζονται και τα «ζευγάρια». Οι Εύζωνες χωρίζονται σε ζευγάρια (για να υπάρχει συγχρονισμός) και μέχρι το τέλος της θητείας τους στην Φρουρά εκτελούν μόνο μαζί την υπηρεσία.

Μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης οι Υποψήφιοι Εύζωνες κατανέμονται στους λόχους και θεωρούνται πλέον Εύζωνες. Εδώ ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης, όπου οι υπηρεσίες που εκτελούν είναι βραδινές για να εξοικειωθούν με την υπηρεσία.

Οι εκπαιδευτές είναι παλιοί Εύζωνες που είναι στο τέλος της θητείας τους και έχουν την ανάλογη εμπειρία.

Πολλές φορές έχει επικριθεί ο τρόπος που εκπαιδεύονται οι Εύζωνες, αλλά δοκιμάστε να μείνετε 3 λεπτά ακίνητοι και θα καταλάβατε τι σημαίνει να κάθεσαι ακίνητος 1 ώρα. Πολύ περισσότερο προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ενώ σας παρακολουθεί επίμονα κάποιος άλλος.