Ψωρίαση

Υγεία

Η ψωρίαση είναι μία συχνή, χρόνια δερματοπάθεια που πολλές φορές υποτροπιάζει και  θεραπεύεται δύσκολα.Χαρακτηρίζεται κλινικά από ερυθηματώδεις κηλίδες και πλάκες οι οποίες καλύπτονται  από αργυρόχρωμα λέπια.

Το όνομα ψωρίαση προέρχεται από την ελληνική λέξη ψώρος που σημαίνει λέπι. Δεν πρέπει να  γίνεται σύγχυση με την ψώρα που ειναι μία κολλητική αρρώστεια και οφείλεται στο άκαρι της ψώρας.

Η ψωρίαση δεν είναι κολλητική αρρώστεια.Η ψωρίαση απαντάται στο 2 % περίπου του πληθυσμού και είναι γνωστό ότι είναι κληρονομική νόσος.Αν ένας γονιός έχει ψωρίαση ενώ δεν υπάρχει ψωρίαση σε αδελφό ή αδελφή τότε ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται στο 10 %.

Αν ένας γονιός έχει ψωρίαση  και ταυτόχρονα υπάρχει ψωρίαση σε ένα αδελφό ή αδελφή τότε ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης αυξάνεται στο 16 % . Αν υπάρχουν δύο αδέλφια που έχουν ψωρίαση ενώ δεν έχουν οι γονείς τότε ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασηςείναι επίσης16 % ενώ αν έχουν και οι δύο γονείς ψωρίαση ο κίνδυνος  εμφάνισης ψωρίασης αυξάνεται στο 50 %.

Σε άτομα με γενετική προδιάθεση παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της ψωρίσης και εξωτερικοί παράγοντες όπως τραυματισμός του δέρματος , τοπικές μολύνσεις ,λοιμώξεις,  παθήσεις του δέρματος , στρές, και διάφοροι φαρμακευτικοί παράγοντες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ;

Φυσιολογικά τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται περίπου σε 30 ημέρες. Στα άτομα με ψωρίαση η διαδικασία αυτή γίνεται πολύπιο  γρήγορα (περίπου σε 4-5 ημέρες ) με αποτέλεσμα τα κύταρα του δέρματος με ψωρίαση να είναι μη ώριμα κύτταρα, να σχηματίζουν πλάκες και να είναι στερεά κολλημένα το ένα με το άλλο.

Η ροή του αίματος  στα αγγεία του  δέρματος είναι αυξημένη και τα αγγεία είναι διασταλμένα. Για τις διαταραχές αυτές υπεύθυνο είναι το ανοσολογικό σύστημα των ατόμων με ψωρίαση το οποίο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Ο λόγος της δυσλειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος δεν είναι αρκετά καλά γνωστός. Οπως είναι γνωστό τα λευκά κύτταρα του σώματος καταπολεμούν  τα βακτηρίδια και του ιούς.

Στα άτομα με ψωρίαση τα Β-κύτταρα ( που είναι κομμάτι των λευκών αιμοσφαιρίων ) παράγουν  αντισώματα που καταστρέφουν το φυσιολογικό δέρμα ενώ τα Τ -κύτταρα ( που και αυτά ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια ) υπερπαράγουν μερικές ουσίες που καλούνται κυτταροκίνες οι οποίες ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας.

Η ανοσολογική δυσλειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των βλαβών που βλέπουμε στο δέρμα.

1) ΧΡΌΝΙΑ ΨΩΡΊΑΣΗ ΜΕ ΠΛΑΚΕΣ

2) ΣΤΑΓΟΝΟΕΙΔΉΣ ΨΩΡΊΑΣΗ

3 ) ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΚΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

4) ΦΛΥΚΤΑΙΝΩΔΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗ

5) ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

6 ) ΕΞΩΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ

1) ΧΡΟΝΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΜΕ ΠΛΑΚΕΣ

Η μορφή  αυτή της ψωρίασης είναι η πιο συχνή στους ενήλικες και αφορά το 90 % των ασθενών.Προσβάλλονται κυρίως οι εκτατικές επιφάνειες των αγκώνων ,τα γόνατα , η οσφυοιερά περιοχή , το τριχωτό της κεφαλής . Οι βλάβες μπρρούν να εμφανισθούν παντού αν και το πρόσωπο προσβάλλεται σπάνια.

2) ΣΤΑΓΟΝΟΕΙΔΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗ

Η σταγονοειδής ψωρίαση είναι πιο συχνή στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από πλλαπλές ερυθηματολεπιδώδειςκνησμώδεις βλατίδες που καλύπτονται από τα χαρακτηριστικά λέπια και ευρίσκονται σε όλο το σώμα.Εμφανίζεται συχνά μετά από στρεπτοκκοκική λοίμωξη. Η μορφή αυτή μπορεί να εμφανισθεί και στους ενήλικες.

3) ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΚΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

Στην ερυθροδερμική ψωρίαση προσβάλεται όλο το δέρμα το οποίο εμφανίζεται ερυθηματώδες.Οι ασθενείς με ερυθροδερμική ψωρίαση συχνά εμφανίζουν υπερπυρεξία, υποθερμία, απώλεια πρωτεινών , διαταραχές στο ισοζύγιο ύδατος-ηλεκτρολυτών ,καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η νοσοκομειακή νοσηλεία τους

4) ΦΛΥΚΤΑΙΝΩΔΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗ

Η φλυκαταινώδης ψωρίαση συνήθως είναι εντοπισμένη στις παλάμες και στα πέλματα αλλά μερικές φορές εντοπίζεται σε όλο το σώμα.Εμφανίζεται με μικρές φυσσαλίδες που περιέχουν  πύον πάνω σε ερυθρό και ερεθισμένο δέρμα.

5) ΑΝΑΣΡΤΟΦΗ ΨΩΡΙΑΣΗ

Οταν   η ψωρίαση εμφανίζεται στις πτυχές (μασχάλες, μηρογεννητικές πτυχές, βάλανος ) δεν έχει λέπια αλλά μία διαβρωμένη ,ερυθρά εμφάνιση

5 ) ΕΞΩΔΕΡΜΑΤΙΚΕς ΜΟΡΦΕΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ

α) ψωρίαση των νυχιών

Η ψωρίαση των νυχιών είναι το αποτέλεσμα των  μεταβολών στη μήτρα του νυχιού και στη κοίτη του. Τα νύχια εμφανίζουν μία χαρακτηριστική δυσχρωμία, μικρές εμβαθύνσεις στο νύχι που μοιάζουν με δαχτυλήθρα , υπερκεράτωση  και ονυχόλυση.

β) ψωριασική αρθροπάθεια η οποία παρουσιάζεται στο 5-10 % των ασθενών χωρίς να υπάρχουν πάντοτε δερματικές εκδηλώσεις Είναι πιο ήπια από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα .

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Πριν αποφασισθεί η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να εκτιμηθεί  η έκταση και η σοβαρότητα της νόσου, ο τύπος της ψωρίασης, η ηλικία , η γενική υγεία του ασθενούς ,άλλες θεραπείες που έγιναν στο παρελθόν καθώς και η γνώμη του ασθενούς.Σκοπός της θεραπείας είναι η αντιμετωπιση της φλεγμονής και η απομάκρυνση των λεπιών.

Σε ήπιες μορφές της νόσου οι τοπικές θεραπείες συνήθως επαρκούν ενώ σε σοβαρότερες απαιτείται συνδυασμός τοπικών και συστηματικών θεραπειών

Α) Τοπικες θεραπείες

1) κερατολυτικά. Σε μορφές ψωρίασης που υπάρχουν πολλά λέπια η έναρξη της θεραπείας γίνεται με τοπικούς κερατολυτικούς παράγοντες, ιδανικός αντιπρόσωπος των οποίων είναι το σαλικυλικό οξύ αναμεμιγμένο με βαζελίνη σε διάφορες συγκεντρώσεις.

2) Κορτικοστεροειδή .Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται απο το 1963 στη θεραπεία της ψωρίασης . Παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των υπερκερατωσικών  βλαβών μόνα ή  σε συνδυασμό με κερατολυτικά.Χρησιμοποιούνται σε κρέμες,αλοιφές ή διαλύμματα.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά αλλά διαρκούν λίγο. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσεται αντοχή  σε αυτά. > . Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση και ατροφία στο δέρμα.

3) Ανάλογα της βιταμίνης D 3

Τα ανάλογα της βιταμίνης d εισήχθησαν στην θεραπεία της ψωρίασης το 1992.Χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της ψωρίασης με πλάκες.

4 ) Διθρανόλη .Χρησιμοποιοείται  στην θεραπεία της ψωρίασης για πάνω από 80 χρόνια.Η διθρανόλη ενδείκνυται στους ασθενείς με χρόνια ψωρίαση με πλάκες των οποίων η ψωρίαση δεν μπορεί να ελεχθει με βιταμίνη D 3 και κορτικοειδή.

5 )  Πίσσα . Χρησιμοποείται για πάνω από 100 χρόνια με καλά αποτέλεσματα .

6 ) Τοπικά ρετινοειδή

Τα τοπικά  ρετινοειδή μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καλά αποτελέσματα  στην θεραπεία της ψωρίασης. Η ταζαροτένη σε συγκεντρώσεις 1 % σε μορφή γέλης αποδείχθηκε οτι έχει αντιψωριασική δράση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *